Kopriva-žara

velika koprivaNarodni nazivi : koprva-velika kopriva-žara-kopriva obična

Ljekovite tvari: željezo, magnezij, natrij, kalij, kremična kiselina,   kalcij , fosfor,  hormoni (regulišu šećer u krvi), encim (sekretin), taninska kiselina, škrob, galusova kiselina i vitamin A.

 

URTICA DIOICA L.

Koristi se cijela biljka (list stabljika i korijen).

U staroj germanskoj mitologiji kopriva je bila simbol boga munje čiji bljesak pali i žari. U novijem narodnom tumačenju se tvrdi da munja tako dobro poznaje koprivu, kao i čovjek, pa izbjegava da u nju udari. Odatle najvjerovatnije dolazi i stara narodna poslovica “neće grom u koprivu”.   

Botaničar Otto Brunfels, uzeo je upravo koprivu kao primjer božijoj moći što je “inače tako prezrenoj biljci dao sposobnost da se sama brani, kako bi radi poniženja oholih i velikih dobila prednost pred prekrasnim ljiljanima i narcisima”.

Kopriva se ubraja u  najbolje sredstvo za čišćenje krvi. Ona je važan lijek za čišćenje mokraćnih kanala. Kopriva liječi upale mokraćnih kanala. bolesno zadržavanje mokraće, a otklanja upalu bubrega, vodenu bolest, stvaranje bubrežnog i mokraćnog pijeska pa čak i stvaranje bubrežnih kamenaca. Kopriva pospješuje stolicu pa dovodi do pražnjenja stvrdnutih tvari, pobuđuje izmjenu tvari, otklanja bljedoću i slabokrvnost i, konačno jača otpornost prema sklonosti bolestima, bilo da se radi o naginjanju prehladama, ili reumatskim oboljenjima i gihtu. Tako postaje ta neobljubljena i prezrena biljka jedna od blagodatnih ljekovitih biljaka, koja je na žalost premalo cijenjena. Mora se spomenuti da je koprivi dokazano djelovanje zaustavljanje krvi, jer može izliječiti povraćanje krvi, krvavi kašalj, krvavo mokrenje i prejako krvarenje kod menstruacije.

Značajne količine vitamina A, raznih mineralnih soli, biljnih hormona i encima (enzima) sekretina koji tako povoljno djeluju na povećanje broja crvenih krvnih tjelešaca, čini koprivu osobito prikladnom za provedbu takozvanih proljetnih kura i to u obliku svježe iscijeđenog soka ili kao salate od koprive. Na taj se  naćin brzo otklanjaju stanja potištenosti i proljetnog osjećaja premorenosti, a sprečavaju se čak i bolesti uzrokovane pomanjkanjem životno potrebnih tvari u ishrani.

U najnovije vrijeme znanstveno je dokazano još jedno ljekovito djelovanje koprive. Ekstrakt koprive može sniziti sadržaj šećera u krvi, što bi se moglo svesti na utjecaj enzima sekretina na žlijezde, koje izlučuju probavne sokove za rastvaranje masti, bjelančevina i ugljikohidrata, kao naprimjer žlijezda gušterače.

Najdjelotvornije djelovanje koprive ostvaruje se upotrebom svježe iscijeđeoig soka, koji bi prema navodima (Ebba Waerlanda), bio i kao djelotvorno sredstvo, odnosno lijek protiv oštećenja radioaktivnim zagađenjem zraka. Ova zagađenost uzrokuje ponekad opasno povećanje leukocita u krvi, a te se leukemične pojave sprečavaju, odnosno liječe, uzimanjem svježeg soka od koprive.

U proljeće se priređuje povrće poput špinata iz nježnih listova koprive ili se listovi koprive sasvim lagano popare i troše kao dodatak salati.

                                               Odlomak iz knjige Riharda Vilforta; Ljekovito bilje i njegova upotreba

 žara

 

Jedan Odgovor na Kopriva-žara

  1. pznlduex kaže:

    Iw9kiV tezbleaftjbd, [url=http://mbsbpdyppode.com/]mbsbpdyppode[/url], [link=http://jceadwzgukzz.com/]jceadwzgukzz[/link], http://adrqzxhfvguu.com/

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>